Translate

11 Şubat 2018 Pazar

DİNLER ŞEHRİ KADİM MARDİN

                                         

                                            KASIMİYE MEDRESESİ MARDİN






   Mardin’de Artuklular döneminde yapımına başlanmış olan, Timur döneminde Moğalların saldırıları sonucucu yapımı yarım kalan mimaridir. 1457 -1502 yılları arasında Akkoyunlu sultanı Cihangir oğlu Kasım Mardin’e atanmış ve medresenin inşasına devam etmiştir. Medrese iki katlı olup, tek bir avlu etrafında ve cami ve türbe ile birlikte külliye şeklinde yapılmıştır. Kapı çeşitli işlemelerle süslüdür; günümüze kadar bir kısmı tahrip olmuştur. Binanın batısında Şafiiler’in kullandığı dikdörtgen biçiminde kubbeli mescit bulunmaktadır. Doğusunda Sünnilerin kullandığı mescit bulunmaktadır. Bu mescit Yapının kuzeyinde ise çeşme yer alır.




700 yıllık bir tarihe sahip medresede toplam yirmi üç medrese odası bulunur. Bunların on biri alt katta, on ikisi üst kattadır. Güneş doğduktan batana kadar tüm derslikler aydınlıktır. Medresede hem dini ilimler hem fenni ilimler icra edilmiştir Sınıf olarak tabir edilen küçük odaların üstünde o dersliğin hangi bilime ayrıldığını gösteren astronomi ve tıp bilimine ait simgeler bulunmaktadır.



        Rivayetlere göre Kasım Paşa burada katledilmiştir. Rivayete göre “Kasım Paşa’nın kız kardeşi, Kasım Paşa öldüğünde kanlı gömleğini ağıtlar yakarak eşliğinde eyvanın duvarlarına sürmüştür ve hala o duvarlara su döküldüğünde duvardaki kan izleri belli olduğu” söylenir.
Günümüzde Medresenin müze düzenleme çalışmaları devam ettiğinden o dönemden kalma birçok tıbbi malzeme çerçeveler içinde avluda sergilenmektedir.



3 Şubat 2018 Cumartesi

DÜNYANIN İLK ÜNİVERSİTESİ : MOR YAKUP KİLİSESİ



Mardin ilinin önemli ilçelerinden olan Nusaybin Suriye sınırında konumlanmaktadır. M.Ö.4500 yıllarında Subarular tarafından kurulan kent, günümüze kadar birçok uygarlığın gelip geçtiği ve kesintisiz iskânın devam etiği nadir yerlerden biridir. Yukarı Mezopotamya’da ve ipek yolu üzerinde yer aldığı için birçok medeniyetin bilim ve ticaret merkezi olduğu gibi birçok savaşın yapıldığı ve savaşlarla el değiştiren yıkımlara uğrayan bir kent olmuştur.




     
           Ortadoğu’da ortaya çıkan Hıristiyanlığın, asıl gelişme güçlenme alanı Yukarı Mezopotamya’ da kurulan ve Nusaybin’i de kapsayan Abgar devletinde olmuştur. Mor Yakup, Nusaybin’de MS 3. yüzyılın ortalarında dünyaya gelmiştir. MS 309 yılında, Nusaybin piskoposluğuna getirilir. Mar Yakub Nusaybin'deki kilisenin küçük olmasından dolayı Mor Yakub Kilisesi'ni 313 yılında inşa ettirmeye başlar. Üç nef ten ibaret olan yapı Bazilikal planda olup Geç Roma ve Erken Bizans Mimari özeliklerini içinde barındırmaktadır. Yaklaşık 1700 yılık olan kilise birçok yerinde yüksek kabartma tekniğinde yapılan bezemelerle süslü olup bu bezemeler çok iyi korunmuş bir haldedir.




Piskopos Mar Yakub 326 yılında Nusaybin okulunu kurar. Dünyanın ilk üniversitelerinden biri olan bu okulda kaynaklarda 800–1000 kadar öğrencinin yatılı olarak okuduğu geçmektedir. Nusaybin Okulunda teolojinin yanı sıra felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp ve hukuk derslerinde verildiği yine birçok kaynakta geçmektedir.

8 yüzyıl başlarında, Bölgeye yapılan Arap akınlarıyla beraber Nusaybin 737 yılında Arap egemenliğine geçer. Bu Nusaybin de İslam dininin de Hıristiyanlıkla beraber yaşamasına sebep olur. Arapların Nusaybin’i zaptı ile beraber İslam Mimarisi de kendini kentte baş göstermeye başlar.







Zeynel Abidin Camii konum olarak Mor Yakub kilisesinin yaklaşık 50 m. Batısında yer almaktadır. Yapım kitabesi olmadığından hangi tarihte inşa edildiği kesin olarak bilinmektedir. Camiinin enine planından erken Camii mimarisi örneklerinden olduğu anlaşılmaktadır. Hz. Muhammed'in 13 torunundan biri olan Zeynel Abidin ve onun kız kardeşi Zeynep'in türbelerinin bulunduğu, ilçenin en önemli camisi olduğu gibi her iki türbeden kaynaklı İslam dininin önemli mabetlerinden biridir.






Mor Yakub Kilisesi İle Zeynel Abidin Camisin biri biriyle ilişkisi sadece yakın konumlanmalarından ibaret değildir. Sürekli olarak biri birleriyle anılan bu iki yapı ortak bir tarihi geçmişe de sahiptir. Kaynaklarda Zeynel Abidin camiinin yapımı için gerekli olan paranın Tanrı yolunda harcanacağı düşüncesiyle iki Hıristiyan Rahip tarafından verildiği geçmektedir. Osmanlı dönemi kayıtlarında ise Mor Yakup kilisesiyle Zeynel Abidin Camii’nin ortak vakıf mülklerine sahip olduğu geçmektedir. Gerdrude Bell in 1910 yılında çektiği fotoğraflarda Mor Yakup kilisesiyle Zeynel Abidin caminin arasında her hangi bir yapının olmadığı ve tek bir yerleşke alanı yarattıkları görülmektedir.  Bununla beraber Zeynelabidin Camii minaresi Süryani bir usta tarafından yapılmış ve kilise çan kulelerinde bulunan dekoratif ve mimari öğeleri Zeynelabidin Camii minaresine de taşımıştır. 1952 yılında yapılan bu minare Kültürler arası ilişkinin yakın zamana kadar geldiğinin de göstergesidir.  




Proje Süreci:
Nusaybin İlçe merkezinde yer alan bu iki yapıyı kapsayan Kültür ve inanç parkı projesi fikri 1999 yılında Nusaybin Belediye Başkanlığı tarafından ortaya atılmıştır. 2000 yılında Belediye ve ÇEKÜL (Türkiye Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma Vakfı)Vakfı ve Mardin Valiliği  işbirliğiyle çalışmalar başlatıldı. Mor Yakub Kilisesi için Süryani Kadim Cemaati Midyat Metropolitliği ve Mor Yakub Kilisesi’nin yasal sahibi olan Mardin Süryani Kadim Deyrüzzaferan Kilisesi Vakfı yönetim kurulunun desteği elde edildi. Yerelden başlayan bu proje daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da katılımı ve sahiplenmesi ile sürdürülmektedir.

ÇEKÜL Vakfı’nın teknik elemanlarınca kilisenin röleve çizimleri hazırlanmış ve kilisenin özgün halini en doğru şekilde yansıtacak restitüsyon ve restorasyon projelerinin çizilebilmesi için kilise bahçesindeki 7metreye kadar çıkan yoğun toprak dolgunun kaldırılması ve toprak altındaki temel kalıntıların açığa çıkarılması amacıyla Kültür Bakanlığından kazı izni alınmıştır. 2000 yılında Diyarbakır Müzesi Başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları, 2002 yılından itibaren de Mardin Müzesi Başkanlığında sürdürülmektedir.

Daha önceki dönemlerde bilinçsiz imar planlarıyla Mor Yakup kilisesi ve Zeynel Abidin arasında konumlanmış 7 adet konut kültür Bakanlığı tarafından istimlâk edilmiş her iki yapının arasındaki özgün mimarinin açığa çıkarılması için bu konutlardan bir kısmı boşaltılıp yıkıldı. 2007 ve 2008 yılarında yapılan kazı çalışmaları bu evlerden boşalan yerlerde devam edildi. Batı kısımda yapılan kazı çalışmalarında kilise müştemilat yapılarının Zeynel Abidin Cami’ye doğru uzandığı tespit edildi.

KAYNAKÇA : https://www.pinterest.de/pin/453878468675423303/

HASANKEYF

DİNLER ŞEHRİ KADİM MARDİN

                                                                                       KASIMİYE MEDRESESİ MARDİN    Mar...